244 poze   117175 vizite

boli pentru ochi la iepuri

Îmbolnăvirile oculare sunt frecvente la iepuri, Animalele ar trebui controlate regulat, fiindcă unele simptome ale bolilor oculare sunt specifice anumitor infecţii.
Inflamaţii ale pleoapelor, ţesutului conjunctiv şi corneei: Aceste inflamaţii, apar, de multe ori, simultan. Inflamaţiile oculare sunt adesea determinate de alte boli cum ar fi mixomatoza, pasteureloza sau dermatomicoze cauzate de bacterii, Dar şi rănile cauzate de zgârieturi ca şi efectul substanţelor toxice iritante, o climatizare inadecvată şi o proastă utilizare a dezinfectantelor pot duce la inflamaţii oculare.
Simptome: Pleoapele sunt umflate şi înroşite şi se observă, la început, scurgeri limpezi care devin, pe parcurs, purulente şi tulburi. În cazul inflamaţiei corneei, aceasta este acoperită cu albeaţă. Dacă nu se aplică la timp tratamentul, deschizătura pleoapelor se poate obtura complet. Sub ochi, pielea este înroşită, iritată şi murdărită de secreţiile oculare. În plus, se observă, pe suprafeţele interioare ale picioarelor din faţă anumite impurităţi care apar la încercarea animalelor de a-şi curăţa ochii. Tratamentul trebuie făcut cu multă atenţie, fiindcă pericolul de rănire este foarte mare. Secreţia oculară se va îndepărta cu grijă cu o soluţie de apă fiartă şi acid boric 2 până la 3%. Medicul va recomanda şi unguente antibiotice.
Atenţie: În cazul rănirii corneei nu se vor folosi unguente oculare conţinând cortizon!
Dacă inflamaţiile oculare sunt simptome care însoţesc alte boli (mixomatoză, pasteureloză), acestea trebuie, de asemenea tratate, împreună cu boala generală.
În cazul existenţei mixomatozei se recomandă eutanasierea.
Prin extinderea proceselor inflamatorii bacteriene purulente poate fi afectat întregul glob ocular. De cele mai multe ori, este atacat un singur ochi. Această formă inflamatorie apare, adesea, în evoluţia unei boli generale ca pasteureloza. Se observă scurgeri purulente şi o diminuare a globului ocular. Boala are, de cele mai multe ori, un sfârşit letal.
În mod excepţional este posibilă o îndepărtare chirurgicală a ochiului.

x

Iepuri de casă sunt destul de sensibili in ceea ce priveste ochii, în primul rând infecţiile provocate de praf, care se acumuleaza in vasele lacrimogene. Ca urmare a blocajului cauzat de murdarie, lichidul umple buzunarul de la ochi şi, ulterior, fluxurile de lichid apar pe obraji iepurelui. Prevenirea de acumulare de praf ar trebui să fie subliniat, ca o cura caci niciodată nu este la fel de uşor ca de prevenit. De multe ori doar un singur ochi este afectat, cu toate că un iepure suferă de o infecţie la ambii ochi. Bai oculare, prescrise de un veterinar, sunt frecvent necesare pentru a trata infecţia. Pielea şi blana din jurul ochilor, de asemenea, pot fi afectate. Curenţii de aer poate fi si ei responsabili de infecţii oculare.
Ulcerarea corneei: Iepurele se poate rani la ochi in urma unei lovituri accidentale sau de la o bucata de pai sau fan ramas in ochi. Zgârierea corneei, care este stratul exterior al ochiului, poate provoca un ulcer, o rană care se vindeca greu fara un tratament adecvat. Refuzul de a deschide ochii sau o lacrimare abundenta este un semnal de alarma pentru a recurge urgent la sfatul unui veterinar, cu atat mai mult cu cat problemele de ochi sunt adesea destul de dureroase..
Blocarea vaselor lacrimogene: probleme dentare, inflamaţiile de tot felul, precum si alte cauze pot genera blocarea vaselor lacrimogene. In mod firesc, intre globulii oculari si nas exista o serie de vase care fac legatura si ajuta la curatirea si protejarea ochiului. Este si motivul pentru care la om, atunci cand plange ii curge si nasul. Iepurii au doar o conductă de deschidere în ochi, şi, astfel, sunt mai sensibili la blocaje. Lacrimile, nu mai functioneaza ca un drenaj drenaj, si se reversa pe zonele umede din jurul ochiului. Faptul in sine nu este dureros, dar prezenta continua a lacrimii in ochii iepurelui si ia jurul acestora pot provoca irirtarea pielii. De buna seama, blana din jurul ochilor va deveni uda si incalcita, iar pielea care sta la baza se va irita, ca in cele din urma sa faca coji si nu ar trebui sa se ajunga in acest punct. Pana la interventia medicului veterinar, stergeti de mai multe ori ochiul inlacrimat al iepurelui de lacrimile sale lipicioase si sarate, cu o carpa de bumbac si cu ceai de musetel, chiar folosirea gentamicinei ( picaturi de ochi de la farmacia umana) ii vor face bine, poate chiar ii va rezolva problema.
Orice schimbări în ochi iepurelui d-tra., de la patarea sau murdarirea irisului, în zonele pigmentate, în albul ochiului, cum se spune, reprezinta un motiv serios pentru o vizită la veterinar. De pilda, un nodul maro pe iris poate fi semnalul unei forme de cancer, melanom scleral, un cancer foarte agresiv. Nu este obligatoriu, dar se poate.
Cataracta: La iepuri, ca si la mulţi oameni, lentila din interiorul ochiului devine tot mai opace cu vârsta. In acest caz nebulozitatea pot progresa, până la punctul în care lumina ajunge mai putina in zona din spate a ochiului, şi scade capacitatea vizuală. Chirurgia cu laser poate corecta problema. Cu toate acestea, deoarece acest tip de pierderea a vederii este graduală, iepuri de cele mai multe ori se adapteza bine dacă mediul lor de viata rămâne stabil.
In cazul in care albul ( albeata) se afla in interiorul globului ocular, aceasta ar putea fi generate de infectie, un abces intraocular,, o cataracta (şi există multe cauze diferite pentru aceasta, fiecare dintre care are de tratament proprie), sau alte probleme interne.
In cazul in care leziunea se afla pe suprafata globului ocular, este cel mai probabil vorba de un ulcer cornean, probabil determinat de o trauma osoara pana la nivelul ochiului ( o zgariatura, sau prezenta unui corp strain in ochi. )
Fiti constienti ca schimbarile de abundenta lacrimogen sunt un semnal serios in ceea ce priveste sanatatea animalului d-tra sin u amanati vizita la medical veterinar caci unele din aceste probleme pot fi foarte dureroase, pot duce la orbire, dr pot fi si semnalul unor boli mult mai grave. Mixomatoza este una dintre ele.Probleme de ochi

Iepurii pot avea o varietate de probleme legate de ochii lor, si le voi enumera intr-o oarecare masura:

Lacrimarea abundenta:

Probabil una dintre cele mai comune probleme cu ochii la iepuri. O varietate de lucruri pot cauza secreţii si plângeri de ochii.

Alergiile iritante, cum ar fi fânul prăfuit, lenjeria de pat, aerosolii de uz casnic, fumul de ţigară, schije, vremea rece, conţinut ridicat de amoniac in urina datorită unei diete prea bogate in proteine, pot provoca ochi obositi si o lacrimare abundenta. Iritantiile evidente ar trebui să fie eliminate. Verificaţi dieta pentru a nu avea un prea mare continut de proteine. Încercaţi să spalati ochii cu ceai de musetel strecurat iar daca situatia persista mai mult de 24 de ore, apelati la serviciile unui veterinar

Conjunctivita poate fi de multe ori cauzată de o alergie sau iritantie. Conjunctiva devine rosie si ochiul este inflamat. O lacrimare abundenta se produce,, si chiar o scimbare spre alb a culorii ochiului poate avea loc. Trebuiesc indentificate motivele irirtarii ochiului si eliminate, iar veterinarul va va prescrie reteta necesara de antibiotice ori picaturi necesara rezolvarii problemei.
Picături pentru ochi cu antibiotice, probabil, vor fi furnizate în cazul în care o infecţie este prezenta la nivelul acestora.Dintii crescuti prost pot de asemenea genera probleme de ochi, cu lacrimari abundente. Prezenta aunei astfel de lacrimari de lichid gros si albicios este semn sigur de infectie, si trebuie intervenit urgent.
O vizita la veterinarii cu experienta este necesar pentru a verifica starea dintilor.
Dar si o receala poate provoca simptome similare, ori tratamentul medicamentos devine si in acest caz obligatoriu.

Ulceraţia corneei

Suprafaţa corneana poate deveni cu uşurinţă deteriorata prin loviri la ochi ori prezenta corpurilor străine care sa o zgarie. (Paiele ar trebui să fie evitate, ca material de aşternut, ca toate costurile, deoarece este foarte dur si rigid. Ele pot rani usor ochiul). O zgârietură la suprafaţa corneei ar putea cauza unui ulceratii.. Acesta va apărea ca o groapita pe suprafaţa ochiului şi se poate fi vizibila. Iepurele va avea, probabil, o jumătate de ochi închis şi va manifesta un anumit disconfort. O vizita la veterinar este necesar pentru un tratament adecvat.

Cataractă

Cataracta este atunci când cristalinul devine alb şi tulbure. Cataracta poate duce la orbire. Ele sunt nedureroase şi iepure va face faţă cu bine, dacă acesta va fi tinut în mediul familiar. Tratamentul este rareori oferit. Cataractele, în general, apar ca o parte a procesului de îmbătrânire. Ele pot apărea, uneori,si în cazul în care ochiul a suferit o traumă semnificativă.

Glaucom

Medicii si cercetatorii nu stiu exact cauza aparitiei glaucomului. Boala se asociaza, de cele mai multe ori, cu o presiune crescuta în ochi, sursa acesteia fiind umoarea apoasa, un lichid transparent, produs în permanenta în interiorul ochiului, cu scopul de a curata si hrani tesuturile.

Corneea si cristalinul nu sint vascularizate, pentru a fi transparente, ele fiind “hranite“ de umoarea apoasa (lichidul intraocular). Tensiunea lichidului intraocular este balanta între productia si drenarea acestuia. El este secretat de catre corpul ciliar, “hraneste” cristalinul, cornea si irisul, si este drenat în sistemul venos.

Glaucomul este caracterizat prin blocarea drenajului acestui lichid. Se împarte în glaucom “cu unghi deschis”, atunci cind drenajul în unghiul irido-cornean la radacina irisului este prezent, si “cu unghi închis”, cînd drenajul în aceasta zona este absent. Principalul factor de risc pentru glaucom îl reprezinta presiunea intraoculara crescuta. Marea dificultate este faptul ca glaucomul nu da simptome specifice pîna în momentul în care vederea este mult afectata.

În cazul unui ochi sanatos, acest lichid este produs si eliminat din ochi în proportii egale, iar presiunea din interiorul ochiului se mentine constanta. Cresterea acestei presiuni din diverse motive determina treptat pierderea vederii.

Glaucom este rar la iepuri. Tratament veterinar se reduce, de obicei, la picături de ochi.Tromboflebita sinusului cavernos

Este o complicatie tardiva a unei infectii situate la nivelul central al fetei, sinusurilor paranazale, urechilor sau dintilor de pe maxilarul superior, insotita de bacteriemie. Aceasta complicatie survine mai ales in urma manipularii focarului infectios.
Progresia posterioara a infectiei determina durerile orbitare, edemul periorbitar si tulburarile vizuale. De regula, edemul priorbitar incepe ca proces unilateral, pentru ca in 24-48 de ore sa se extinda si la ochiul contralateral, semn pentru prezenta unui sinus cavernos. In absenta terapiei adecvate se pot asocia tulburari de constienta ce pot merge de la confuzie, somnolenta, pana la coma prin afectarea sistemului nervos central. Evolutia fara tratament antibiotic este fatala. Complicatiile trombozei de sinus cavernos sunt reprezentate de meningita sau reactie meningiana, embolie septica, mai ales la nivel pulmonar, pierderea acuitatii vizuale pana la incetosarea totala a privirii, paralizii de nervi cranieni, sepsis si soc septic.
Acest lucru este atunci când un abces se dezvoltă în soclu ochi si impinge ochiul spre exterior. Oferind un aspect bombat / umflat. De tratament veterinar este necesar si un tratament prelungit de antibiotice poate rezolva problema. Cel mai rău scenariu , poate duce la eliminarea a ochiului.

Myxomatoza

Unul dintre primele semne ale myxomatozei este inflamarea si umflarea ochilor şi a organele genitale.
Simptomele Mixomatozei sunt: inflamarea si apoi formarea de vezicule purulente in zona genitala, a mameloanelor, zona fetei (in special in jurul gurii si pleoapelor) si apoi in pavilionul urechii se formeaza negi mici de dimensiunea unui bob de mei care cresc treptat pana la dimensiunea unei nuci. Singurul mijloc de prevenire a acestei boli il constituie vaccinurile preventive, utilizate in special inainte de aparitia caldurilor care genereaza o actiune intensa a tantarilor, puricilor, mustelor sau a capusei iepurilor, principalii vectori ai infectiei.
In cazul unui iepure nascut alb si cu ochi de culoare roz, este probabil vorba de un iepure “albino”. Iepurii albino nu sunt in masura sa produca un pigment numit melanina si o caracteristica a acestui fapt este culoarea alba a blanii si ochii roz. Nu este nimic nefirescAlbumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.Comentarii album • 15
supapeiepuri 4 iulie 2013  
Reduce munca creste nivelu de sanatate
supapeiepuri.sunphoto.ro/ADAPATORI_IEPURI
Raportează
euromustang 9 februarie 2013  
Buna ziua tuturor crescatorilor de iepuri .
Euro Mustang avand in promovare produsele ca atare pe tot teritoriul romaniei , va face o promotie la pret de depozit la toata gama de produse .
Mai multe informatii telefonic sau pe e-mail.
In speranta unei colaborari , indiferent unde in Romania , va dorim o zi buna.
Raportează
anonim
elena 27 octombrie 2012  
buna. am ipure de angora. si akuma vreo spatamana ne jucam si sa bagat cu capul in unchia mea.. (sau eu lam lovit in ochi). atunci pe moment nu am observat nimik ciudat.. dar dupa 2 sapt
se vede ca si cand iam luat pielea de pe ochi in mijlocul ochiului
si la coltu ochilui in interior e rosu..asa un pik.. si mie se pare k e mai iesit din orbita decat alalant ochi..si ca se uita stramb cu l.. ce ar trebuii sa fac?
Raportează
anonim
titinel 9 august 2012  
poate sa spuna cineva daca un iepure care a orbit ,pur si simplu sau albit ochii nu are scurgeri nu lacrimeaza nu are rani pe corp sau in jurul ochilor,poate fi sacrificat pentru consum .
Raportează
Agefox 12 august 2012  
fara probleme.pofta mare!
Raportează
anonim
Oana 7 iunie 2012  
Cum pot afla motivele lacrimarii destul de dese a ochilor la iepurasul meu, care este un "albino"? Sau daca prezinta ceva mai grav, o boala, cum se poate depista, sau daca este ceva trecator? Ca am fost la veterinar si mi au tecomandat ceai de albastrele sau ser fiziologic, dar dupa un timp ii reapare.
Raportează
anonim
ionut 12 martie 2011  
am o problema..mi`a fatat iepuroaica si un pui are dear un ochi deschis..i se deschide si celalt.sau tre sa il ajut eu?:)
Raportează
ionutk 23 decembrie 2010  
Salut,ma poti ajuta si pe mine?am un iepure de 4 luni si i-a aparut pe pleoapa o mica umflatura.la exterior este de aceeasi culoare cu pleoapa,dar cand ii ridic putin pleoapa se vede ceva galben...un fel de puroi;nu ii curge nimic din ochi,e vesel,mananca bine.Ce are?E bine sa ii streg ochiul cu ceai de musetel?
Multumesc
Raportează
anonim
schwab 27 9 decembrie 2010  
CRESC IEPURI DE 12 ANI.DETIN O CULEGERE DESPRE IEPURI DIN 46 DE CARTI,INCEPIND DIN ANII 1920.CRESC IEPURI IN 4 LOCATII;ZONA MUNTOASA ,SES,MLASTINA.CELE DIN Z-A MLASTINOASA SINT MAI REZISTENTE LA BOLI.TOTDEAUNA APAR NOI PROBLEME.AM AJUNS ACOLO CA VIN DIN ALTE PARTI DUPA SFATURI.DETIN 32 FEMELE DIN 4 RASE MARI.NU AM ANIMAL STRAIN DE 3 ANI.AM AVUT 4 FEMELE CU PROBLEME LA OCHI,DR.-UL VETERINAR M-A SFATUIT SA-L SACRIFIC.CU UN CEAI DEZINFECTANT L-AM TRATAT,DUPA 5 ZILE SI-AU REVENIT.DE EX.AM AVUT IEPURI UNFLATE.DUPA 4 ZILE I-AM DAT DRUMUL AFARA.(IN CAPTIVITATE NU MINCAU APSOLUT NIMIC) S-A APUCAT DE O FLOARE,(NUMAI FLOAREA MINCAU NU SI FRUNZELE)SI PESTE 2 ZILE ERAU SANATOSI.MEDICUL VETERINAR M-IA ZIS CA PLANTA RESPECTIVA ESTE OTRAVITOR,NU VENEA SA CREADA.SA NUM-I SPUNE NIMENI CA ESTE PROFESOR.COLABOREZ CU 4 CRESCATORI DE IEPURI DE 5 ANI.EI FAC DE 20-35 DE ANI SI TOTUSI AU NOUTATI.DACA NE AUJTAM INTRE NOI POATE CA REUSIM CEVA IN 3-4 ANI.DECI SA NU VORBIM DE "EU ASA CRED "SAU "POATE"
Raportează
lennu 9 august 2010  
Este ff misto cand toata lumea este "profesor" si cu usurinta face copy-paste la informatii culese de pe net.
Eu cred ca de mare ajutor ar fi sa ne spui ce tratament ti-a recomandat veterinarul cand te-ai confruntat cu astfel de probleme!! Sau nu ai avut cazuri, si atunci da, esti "profesor"!
Raportează
Agefox 9 august 2010  
Multumesc lui DUMNEZEU ca nu am avut probleme.Dar niciodata nu am spus ca sint PROFESOR,cine intelege aceste scrisuri are un ABC de unde pleca cind are probleme.
Raportează
anonim
gyo20 5 iulie 2010  
ce ai scris este de ajutor, dar si mai bine era sa recomanzi si un tratament. sa ne fii de ajutor in continuare.
Raportează
mihaibihor 12 martie 2010  
Da, e bine. Succes
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.